Javni poziv na področju knjižnične dejavnosti

Ministrstvo za kulturo, 15. julij 2022 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo javni poziv za izbor javnega kulturnega programa na področju knjižnične dejavnosti v letu 2022. Predmet poziva je sofinanciranje programov za zagotavljanje in posredovanje javnih kulturnih dobrin na področju knjižnične dejavnosti izvajalcev, katerih ustanoviteljica ni država ali lokalna skupnost, je pa njihovo delovanje v javnem interesu. Rok za prijavo je 16. avgust oziroma do porabe sredstev.

9. zasedanje generalne skupščine Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 15. julij 2022 ― Deveto zasedanje generalne skupščine držav pogodbenic Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz 2003 je potekalo na sedežu Unesca v Parizu od 5. do 7. julija 2022. Zasedanja se je udeležilo okoli 700 predstavnikov ministrstev, strokovnih institucij in nevladnih organizacij iz vsega sveta. Kot predstavnica Ministrstva za kulturo se je zasedanja udeležila Špela Spanžel, v. d. generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.

Odziv Ministrstva za kulturo na poročilo Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2022

Ministrstvo za kulturo, 14. julij 2022 ― Odziv Ministrstva za kulturo na poročilo Evropske komisije o stanju pravne države, med drugim tudi o vladavini prava na področju medijev, je na izjavi za javnost v malem novinarskem središču vlade predstavila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Uvodoma je poudarila, da se Ministrstvo za kulturo z nekaterimi glavnimi ugotovitvami v poročilu strinja, saj ekipa ministrstva ugotavlja podobne probleme.

Umik politike iz RTV Slovenija je nujen

Ministrstvo za kulturo, 11. julij 2022 ― Državni zbor (DZ) je na današnji izredni seji odločil, da bo vladni predlog novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija, s katerim želi vlada umakniti politiko iz javne radiotelevizije ter zagotoviti njeno institucionalno in programsko avtonomijo, obravnaval po nujnem postopku. Po izredni seji DZ se je ob 14. uri začela nujna seja parlamentarnega odbora za kulturo, na kateri obravnavajo omenjeni predlog novele. Odbora se udeležuje ministrica dr. Asta Vrečko.

Webinar za predstavnike novičarskih medijev

CED, 5. julij 2022 ― Evropska komisija (GD Connect) in Izvajalska agencija EACEA organizirata spletni seminar za predstavnike sektorja novičarskih medijev z namenom pojasniti različne možnosti financiranja, ki jih EU ponuja temu sektorju. Kdaj: 7. julij od 10h do 12h15 (CEST) Kje: Na spletu. Namen seminarja je potencialnim prijaviteljem ponuditi smernice glede nedavno objavljenega razpisa za spremljanje in zaščito svobode in pluralnosti[...]

Vlada potrdila predlog sprememb in dopolnitev Zakona o RTV Slovenija

Ministrstvo za kulturo, 1. julij 2022 ― Vlada je na seji določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTV Slovenija. Vlada bo Državnemu zboru predlagala sprejem predloga zakona po nujnem postopku zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za demokracijo in delovanje države. RTV Slovenija s svojim statusom, poslanstvom in ustavno varovano funkcijo zagotavlja pravico do javne obveščenosti, ki je predpogoj za obstoj demokracije in s tem tudi države.

Vodenje Narodnega muzeja Slovenije prevzema doc. ddr. Mateja Kos Zabel

Ministrstvo za kulturo, 1. julij 2022 ― Ministrstvo za kulturo je za vršilko dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije imenovalo doc. ddr. Matejo Kos Zabel, kustosinjo na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost in vodjo Organizacijske enote za programske storitve v tem muzeju. Z imenovanjem ministrstvo izpolnjuje zavezo, da bo z izbiro strokovnega kadra poskrbelo za neokrnjen ugled najstarejše muzejske institucije.
še novic